perjantai 25. marraskuuta 2016

Poikatyttö, poikamainen tyttö vai ihan vaan tyttö?

”Sä oot sellanen poikatyttö” sanoi ystäväni hymyillen. Olin kuullut tämän ennenkin, ”poikatyttö”. Nyt pysähdyin miettimään, että mitä se oikein tarkoittaa? Pyörittelin sanaa edestakaisin mielessäni, pureskelin ja pohdin, nieleskelin ja maiskutin, mutta en tullut viisaammaksi. Niinpä käännyin googlen puoleen. Wikipedia (18.11.2016) määrittelee poikatytön näin:

”Poikatytöllä tarkoitetaan tyttöä, joka käyttäytyy pojan stereotyyppisen sukupuoliroolin mukaan. Poikatyttöyteen voi kuulua:
·         pukeutuminen stereotyyppisiin poikien vaatteisiin
·         kiinnostus poikiin yhdistettyihin asioihin ja harrastuksiin, kuten puissa kiipeilyyn, luonnontieteisiin ja kamppailulajeihin
·         poika-stereotyypin mukainen käyttäytyminen, esimerkiksi kiroilu, riehuminen ja tappeleminen
·         viihtyminen ennemmin poikien kuin tyttöjen seurassa
·         Lyhyt tai pitkä tukka, jota pidetään kiinni, poissa tieltä; tukka, joka on helposti hoidettavissa
·         Useimmat poikatytöt eivät tykkää meikkaamisesta, hienoista (tanssiais-)mekoista, korkokengistä, yms.
·         Poikatyttöhahmot kirjallisuudessa tai elokuvissa ovat yleensä reippaita, aktiivisia ja itsenäisiä.
·         Peppi Pitkätossu on esimerkki poikatytöstä”

WHAAT?!?! Eihän ylläolevat ole mitään poikien omistamia juttua, joista tytöt ei saa osaansa. Mitä ovat poikien vaatteet? Kuka on sanonut että tytön tarvii tykätä meikkaamisesta tai mekoista? Ja kuuluvatko reippaus, aktiivisuus ja itsenäisyys muka pojille? Ja entäs Peppi?! Tuo lapsuuteni sankarihahmo, joka näytti että tyttö saa kiivetä puihin, seikkailla, sylkeä, kiukutella ja kiroilla, ihan niin kuin pojatkin. Okei, sylkeminen, kiukuttelu ja kiroilu eivät kai sovi kenellekään, mutta ei nyt sentään sen enempää pojille kuin tytöillekään. Ei Peppi ole ”poikatyttö”, vaan omanlaisensa, ihanan itsepäinen ja rohkea TYTTÖ. Tyttö joka päästelee ärräpäitä, juoksee, kiipeilee, rämpii mudassa, riehuu ja rakastaa. Ihan niin kuin jokaisen meistä joskus kuuluu tehdä, sukupuolesta riippumatta.

Mitä jos sovittaisikin, että jokainen saa olla just sellainen tyttö tai poika kuin haluaa, vertaamatta käytöstä muihin sukupuoliin, tai niiden oletettuihin käyttäytymismalleihin? Jokaisella ihmisellä kun on oma tapansa olla ja käyttäytyä, eikä se riipu siitä mitä sukupuolta edustamme. Ja annetaan samalla jokaiselle lupa olla myös määrittelemättä itseään mihinkään sukupuoleen kuuluvaksi, jos se tuntuu itsestä hyvältä. Ollaan siis ihmisiä, erilaisia, ainutlaatuisia, mahtavia yksilöitä. Niin kuin joku joskus on sanonut ”annetaan kaikkien kukkien kukkia”, kyllä täällä lääniä riittää!

P.S. Jos haluat fiilistellä tyttöyttä, ja sen moninaisia muotoja, suosittelen kuuntelemaan Erinin ”Älä tule hyvä tyttö” kappaleen.


- e-Talon Katri, jonka tyttöyteen kuuluu action-leffat (joista Transformers on lemppari), huulipuna ja päiväunet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti